Как да четем е-книги

Забавно и приятно

Четенето на електронни книги е много по-лесно и достъпно, отколкото си мислите. Удоволствието от четенето остава същото, като към него се добавя и функционалността, която предоставят новите технологии-лесна преносимост, съхранение на голям брой заглавия, компресирани само в едно леко и ергономично устройство, безжичен достъп до интернет и придобиване на желаното произведение ВЕДНАГА, лесно търсене в електронната библиотека на устройството и в мрежата, възможност да четете любимите си книги на няколко устройства....

Необходими са няколко основни неща, с които да се запознаете:

 1. Трябва да правите разлика между "електронна книга" и "устройство за четене на електронни книги". Под "електронна книга" или дигитално издание разбираме електронно съдържание, форматирано в специален файлов формат: pdf, epub, txt, doc, mobi и т.н.
 2. Устройство за четене - това е хардуерът, с който четем "електронната книга". Всяко такова устройство трябва да има инсталиран софтуер за четене (някои от устройствата имат инсталиран фабрично такъв софтуер).

Ако книгата няма допълнителна защита, то тя може да бъде свалена веднага и да бъде четена безпроблемно на преносими устройства или компютри.

Лесно и бързо

 1. Необходимо ви е устройство за четене. То може да бъде обикновен настолен компютър, лаптоп, четец на базата на eInk технология, таблет или смартфон.
 2. Софтуер за четене-предлага се за инсталиране безплатно и лесно. Виж повече ТУК (някои от устройствата имат инсталиран фабрично такъв софтуер)

ID регистрация в Adobe ТУК

ID регистрация в Books.bg ТУК
(ако вече имате такава не ви е необходима друга регистрация)

Желание за четене :)

Ако за първи път купувате електронна книга!

Преди да закупите електронна книга с DRM защита, първо регистрирайте Adobe ID тази регистрация ще Ви бъде нужна за активиране на Adobe Digital Editions.

В противен случай има опасност да загубите предварително закупените файлове с DRM защита.

Как да си създадем Adobe ID

Books.bg предлага електронните издания със защита на Adobe DRM, следователно Ви е нужна регистрация в Adobe (Adobe ID).

Ако нямате активиран Adobe ID посетете следния адрес: https://www.adobe.com/cfusion/membership/index.cfm?nf=1&loc=bg&nl=1 и следвайте инструкциите за регистрация.

Запазете паролата, защото ще Ви е нужна за активацията на Adobe Digital Editions можете да го инсталирате от ТУК .

Инсталиране на софтуер за четене Adobe Digital Editions

 Следвайте стъпките, за да инсталирате Adobe Digital Editions на вашия компютър.

 1. Кликнете тук за да отидете на сайта на Adobe
 2. След това в сайта на Adobe кликнете върху бутона Install (той изглежда като на картинката по-долу)
  install
 3. Потвърдете инсталирането, като натиснете отново Install 
 4. На следващата стъпка натиснете YES
  yes
 5. Възможно е защитата на Вашия Windows да поиска разрешение от Вас, за да продължи с инсталацията на софтуера. Потвърдете като кликнете на бутона YES
  yes
 6. В следващата стъпка от инсталацията натиснете Next
  yes
 7. В тази стъпка натиснете бутона Install
  yes
 8. Изчакайте инсталацията да приключи!
  yes
 9. Когато инсталацията завърши натиснете бутона Close. Вашият софтуер вече е инсталиран! За да активирате Adobe Digital Editions ще са необходими още няколко стъпки.
  yes
 10. В следващата стъпка е необходимо да се съгласите с общите условия на Adobe за ползване на софтуера. За да продължите натиснете бутона I Agree
  yes
 11. Натиснете бутона Continue
  yes
 12. Въведете Вашия e-mail и парола, с които сте се регистрирали в сайта на Adobe. Ако все още нямате регистрация в сайта на Adobe, моля кликнете ТУК за да се регистрирате.
  yes
 13. След като въведете е-mail и паролата си натиснете бутона Activate
  yes
 14. Изчакайте активацията да приключи
  yes
 15. Когато всичко е готово натиснете бутона Finished
  yes

Софтуер за четене, сваляне и конвертиране на файлове

Защитените с DRM книги можете да четете на Вашите устройства посредством допълнителните приложения поддържащи Adobe DRM за съответната операционна система.

Пълен списък с поддържаните устроиства и софтуери можете да намерите на сайта на Adobe! Adobe Digital Editions - Поддържани устройства

Adobe Digital Editions
Безплатна версия

adobe
Операционна система:
Windows, MacOS
AdobeDRM: Да
Поддържани формати:
ePub и PDF е-книги
Изтегли 

Mobipocket Reader Desktop
Безплатна версия

mobipocket
Операционна система:
Windows
AdobeDRM: Да
Поддържани формати:
ePub и PDF е-книги
Изтегли

 

 

Aldiko Book Reader
Безплатна версия

aldiko
Операционна система:
Android, Android Tablet
AdobeDRM: Да
Поддържани формати:
ePub и PDF е-книги
201110151229471807.jpg
Изтегли 

Bluefire Reader
Безплатна версия

blufire
Операционна система:
iPhone, iPad, iPod, Android
AdobeDRM: Да
Поддържани формати:
ePub и PDF е-книги
201110151229471807.jpg
201110151206208679.jpg 

Mobipocket Reader Mobile
Безплатна версия

mobipocket
Операционна система:
Blackberry, Windows Mobile, PocketPC, Symbian, PalmOS, Java Phones
AdobeDRM: Да
Поддържани формати:
ePub и PDF е-книги
Изтегли 

Calibre
Безплатна версия

calibre
Операционна система:
Windows, OS X, Linux
Конвертор
 

Изтегли 

PerfectReader
Безплатна версия

perfectreader
Операционна система:
iPad
Поддържани формати:
PDF е-книги,е-списания
 

Изтегли 

BeamReader PDF Viewer
Безплатна версия

beamreader
Операционна система:
Android
Поддържани формати:
PDF е-книги,е-списания
 

Изтегли

 

Четене на е-книги с DRM защита на Андроид 


След като
заплатите Вашата поръчка, в нейните детайли ще видите линк към Adobe Content сървъра, който ще осигури изтеглянето на книгата. Файлът, който ще трябва първоначално да изтеглите и отворите в програмата за четене на е-книги, е с разширение .acsm. Програма, която успешно работи с Adobe DRM, е Aldiko Book Reader. Често обаче, браузърът на Андроид няма активирана файлова асоциация между .acsm файловия тип и Aldiko Book Reader, вследствие на което .acsm файлът се отваря като текстов файл в браузъра. За да успеете успешно да го отворите с вашата програма за четене на е-книги, е нужно първо да свалите .acsm файла на Вашия телефон, след което да го отворите ръчно.

Това става като натиснете и за известно време задържите натиснат линка за сваляне. Телефонът ще Ви попита какво действие искате да извършите, при което изберете Save Link.

В лентата със задачи на Андроид ще се появи индикация, че файлът се сваля.

След успешното сваляне на файла просто кликнете на него, за да го отворите с Aldiko Book Reader, след което въведете своето потребителско име и парола.

 

Получаване на достъп до файла

След като се извърши плащането, Вие ще получите линк за сваляне на файла. В случай, че направите плащането и искате по-късно да изтеглите книгата, то тя ще ви очаква в сайта на Books.bg. Срокът на валидност на линка е до 30 дни. Ще можете да  намерите електронната книга, след като влезете с Вашето потребителско име и парола в личния си профил и съответно кликнете на поръчки, след което на съответната платена поръчка за ел. книга, пред вас ще се отвори екран за изтегляне на файла.След като изтеглите файла, ще можете да го четете директно на устройството посредством софтуера за четене, поддържащ защитата на Adobe DRM за съответната операционна система. Ако свалите файла на Вашия персонален компютър и имате инсталиран Adobe Digital Editions, със съответната регистрация Вие ще можете да прехвърлите файла безпроблемно на други 6 устройства, поддържащи Adobe DRM.

Adobe Digital Editions позволява разпечатване на 10 страници от съдържанието на книгата.

Как да видя и съответно да изтегля вече платения файл?

След като осъществите плащането успешно, на Вашия екран ще видите поръчката си. В поле, след заглавието на книгата, ще видите линк, чрез който може да свалите книгата.

При невъзможност за изпълнение на поръчката своевременно ще Ви уведомим.

В случай, че направите плащането и искате по-късно да изтеглите книгата, то тя ще ви очаква в сайта на Books.bg. Срокът на валидност на линка е до 30 дни. Ще можете да  намерите електронната книга, след като влезете с Вашето потребителско име и парола в личния си профил и съответно кликнете на поръчки, след което на съответната платена поръчка за е-книга, пред вас ще се отвори екран за изтегляне на файла.

Устройства за четене и сваляне на файлове

Вие можете да четете електронни книги на различни видове устройства:

EInk технология (електронно мастило)- много от известните производители като Kindle, PocketBook, Prestigio, iRiver, Hanlin, Nook, Kobo, Sony и др. залагат именно на нея.

Предимства – дълъг автономен период на устройството, черно бял екран, максимално доближен до истинската хартия, няма отблясъци, не уморява погледа при четене. Тези устройства имат уникален софтуер, разработен специално за тях, но всички имат стандартен USB порт, през който комуникират директно с компютър.

Таблети и смартфони – атрактивни и с много функции, една от които е четене на електронни книги. Всички таблети и телефони с операционни системи на Apple, Android, WindowsMobile, BlackBerry и Symbian.

Персонални компютри и лаптопи – всички компютри и лаптопи с операционни системи на Windows и Apple

Пълния списък с поддържани устройства можете да видите на следния адрес: http://blogs.adobe.com/digitalpublishing/supported-devices 

Някои файлови формати и най-важният - ePub

.txt, .doc, .docx, .dot, .rtf, .xml, .wps и др. всички те са текстови файлови формати, поддържани от масовите софтуери за текстообработка. Те могат да послужат за записването на електронна книга, но не носят качествата на PDF и EPUB.

Последните два формата съвместяват DRM защита и компресирането на информацията във файла, като могат да съхраняват мултимедия и друга допълнителна информация относно изданието.

PDF файлове

Portable Document Format (PDF) на Adobe е формат за електронни документи, поддържащ се от повечето компютърни платформи и портативни устройства (смартфони, таблети, четци за електронни книги и др.).

EPUB файлове

EPUB е текстов формат файл, които позволява динамично адаптиране на текста в рамките на дисплея на четеца, като автоматично форматира страниците съобразно размера на шрифта, който е избран за четене (PDF файловете нямат тази опция). EPUB е отворен формат и много наподобява HTML стандарта, но е разработен специално и само в услуга на електронните издания.

Какво означава DRM

DRM (Digital Rights Management) е софтуерна защита на файлов формат за дигитални издания. Тази защита изключва възможността за пиратско разпространение на копия в мрежата, като междувремено дава пълна прозрачност на носителя на авторските права за това колко копия има продадени, кога, къде и кой ги е продал.

Books.bg оперира със софтуерната защита на AdobeDRM. За това какво е необходимо, за да четете електронни книги от Books.bg с въпросната защита вижте ТУК.

Заплащане на услугата

Заплащането на услугата се извършва по електронен път посредством разпространените методи за разплащане с карти MasterCard, Maestro, Visa, Visa Electron в системите на  ePay и PayPal, както и по банков път на сметки:

банкова сметка в ЛЕВА:

Уникредит Булбанк
IBAN: BG24 UNCR 7000 1519 3664 13
BIC: UNCRBGSF
Хеликон АД
Всички такси и комисионни са за сметка на клиента.
В основание за плащане задължително вписвайте номер на поръчката!
Моля, използвайте горната сметка за преводи само и единствено в ЛЕВА!

банкова сметка в ЕВРО:

Bank:Baden – WurtenbergischeBank
BIC/SWIFTCODE:SOLADEST
IBAN:DE54600501010001565537
ACCOUNTNOMBER:1565537
BANCCODE:60050101
Accountholder:HelikonAG
Всички такси и комисионни са за сметка на клиента.
В основание за плащане задължително вписвайте номер на поръчката!
Моля, използвайте горната сметка за преводи само и единствено в ЕВРО!

Как да чета на Kindle?

Вие можете да четете на Kindle електронни книги без DRM защита. Ако файлът е незащитен ePub или Pdf е нужно първо да го конвертирате през програмата Calibre във формат mobi.

Books.bg предлага електронните издания със защита на Adobe DRM. На този етап Kindle не е съвместим със системата на Adobe

FAQ – Въпроси и отговори

Защо няма книги във формат за Kindle?

Books.bg предлага електронните издания със защита на Adobe DRM. На този етап Kindle не е съвместим със системата на Adobe
Как да чета на Kindle?

Вие можете да четете на Kindle електронни книги без DRM защита. Ако файлът е незащитен ePub или Pdf е нужно първо да го конвертирате през програмата Calibre във формат mobi.

Какво означава Adobe DRM?

Най-популярната система за защита на дигитални права (DRM ) е на Adobe . Това е цифрова защита на файла-носител на текстовото съдържание. Файловете се съхраняват на сървър на Adobe – Adobe Content Server. По този начин се гарантира заплащането на авторските права и всички останали такси и комисионни.

Какво означава Електронна книга?

Под електронна книга се разбира файлът /ePub , Pdf , txt, mobi, и т.н./, текстовата информация в него, снимков и звуков материал.

Мога ли да чета електронна книга на мобилния си телефон?

Да, можете да четете през мобилен телефон. Достатъчно е да имате инсталиран софтуер за четене, а ако файлът е защитен с Adobe DRM, то тогава Ви е нeобходим съответният софтуер /Aldiko, FBreader, Mobipocket и т.н./ Остава да свалите файла от линка, който сте получили или да свържете телефона към PС-то, на което се намира вече сваленият файл.

Как да сваля файл на „електронната си книга“?

Прочете инструкцията за ползване на вашето устройство, там е описано какво трябва да направите. Важно условие е устройството или софтуера, който ще ползвате, да поддържа Adobe DRM и да имате Adobe ID, ако файлът е защитен! Ако не е защитен, това условие отпада.

Как да видя и съответно да изтегля вече платения файл?

След като осъществите плащането успешно, на Вашия екран ще видите поръчката си. В поле, след заглавието на книгата, ще видите линк, чраз който може да свалите книгата.

При невъзможност за изпълнение на поръчката своевременно ще Ви уведомим.

В случай, че направите плащането и искате по-късно да изтеглите книгата, то тя ще ви очаква в сайта на Books.bg. Ще можете да я намерите, след като влезете с Вашето потребителско име и парола в личния си профил и съответно кликнете на поръчки, след което на съответната платена поръчка за ел. книга, пред вас ще се отвори екран за изтегляне на файла.

 

 

Разбрах

Сайтът използва „бисквитки“ (cookies) за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Ако останете тук, приемаме, че се съгласявате с употребата на „бисквитки“ (cookies). Прочети